Testenina u alfredo sosu

Ovo je jedno od omiljenih jela u mojoj porodici – savrseno skuvana testenina, rumena piletina koja se raspada u ustima i bogat, kremast, preukusan sos na bazi pavlake odgore! Plus se skuva za 45 minuta uz minimalnu kolicinu sudova za pranje. Zar ne zvuci bozanski? Ovo je jos jedno od jednostavnih italijanskih dela koje moze da udje u redovnu rotaciju obroka u vasoj kuci!

*TEZINA: Srednja

*BROJ PORCIJA: 3 ili 4

Sastojci:

  • 250 g testenine po izboru (fettucine su tradicionalne, ali i spagete i ostale vrste sluze fantasticno)
  • 2 pilece grudi
  • 2 kasike brasna
  • 2 kasike ulja
  • 1 veliki crni luk
  • pola veceg praziluka
  • 200 g sampinjona
  • 2 cena belog luka (ili granule belog luka po ukusu)

Za umak:

  • 1 pakovanje pavlake za kuvanje (ili  oko 200 ml)
  • kockica pileceg bujona rastvorena u casi vode
  • 2 kasicice senfa
  • 3 kasike rendanog sira**
  • so i biber po ukusu

Postupak:

  1. U loncu sa dosta osoljene vode skuvati testeninu po uputstvima na pakovanju
  2. Piletinu iseci po duzini, posoliti, uvaljati u brasno i isprziti na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Ne treba da bude skroz pecena jer ce se dokuvati u sosu. Piletinu izvaditi iz tiganja i ostaviti u poklopljenoj posudi. *
  3. U isti tiganj dodati iseckani luk i praziluk i dinstati dok ne omeksaju. Tiganj nije potrebno prethodno prati jer ce karamelizovani delovi piletine dodati jos ukusa u sos. Kada je luk vec omeksao, dodati iseckani ili ispasirani beli luk i dinstati smesu jos 1 minut pre dodavanja iseckanih sampinjona.
  4. Dodati malo pileceg bujona ili obicne vode da se deglazira tiganj
  5. Kada sampinjoni puste vodu i malo se skuvaju, dodati pavlaku i ostatak sastojaka za umak
  6. Dobro promesati, vratiti piletinu u tiganj i krckati jos 15 minuta na tihoj vatri dok se piletina skroz ne skuva
  7. Kada je sos na zeljenoj gustini i testenina gotova, pomesati ih i sluziti toplo uz svezu salatu i belo vino

NAPOMENE:

*Ako zelite da ustedite na vremenu, piletinu ne morate prvo prziti. To je samo dodatni korak koji poboljsava ukus, ali nije neophodan. Moguce je sirovu piletinu staviti u zavrsen umak i tada je kuvati, ali je onda potrebno dodati jos malo vode.

**Moj prvi izbor je parmezan, ali moguce je dodati bilo koji tvrdi sir.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s