Strudla sa makom

Ovo je jedan od recepata koji u svom arsenalu treba da ima svaka domacica. Koliko god lako zvucao, mnogo strudli koje sam probala su bile osrednjeg, ako ne i losijeg, kvaliteta – suve, raspadaju se , gumenaste, sa previse ili premalo maka… Dok jednog dana mojoj mami komsinica nije donela ovo blago – brza strudla od maka  koja svaki put ispadne fantasticno! Jos da svako nadje finog dekicu na pijaci od kojeg moze svake nedelje kupiti svez mak, i to je to, mozete imati odlican kolac (za koji ce vam svi traziti recept) na stolu svaki dan!

*TEZINA: Laka                                                 

*BROJ PORCIJA: 4 rolne sa  po desetak komada

Sastojci:

Za kore:

  • 900 g brasna
  • 0.5 l mleka
  • 3 dcl ulja
  • 1 svez kvasac  ili jedan paket suvog kvasca
  • 3 kasike secera
  • 1 kasicica soli
  • zumance

Za fil:

  • 250g maka
  • 200g secera
  • 2 dcl mleka

Postupak:

  1. Za fil ugrejati mleko blizu kljucanja, preliti smesu maka i secera i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
  2. Pomesati sve sastojke za kore (osim zumanca) i podeliti u cetiri priblizno jednaka dela. Od svakog dela razvuci pravougaonik cija je duzina zapravo duzina tepsije u kojoj ce se peci strudla. Odmah svaku namazati filom po celoj povrsini i urolati.
  3. Svaku rolnu premazati zumancetom, ostaviti da odstoji oko pola sata dok se kvasac ne aktivira
  4. Ugrejati rernu na 200 stepeni, i smanjiti temperaturu na 180 stepeni cim se ubaci tepsija sa strudlama (da bi se strudla “sokirala” i dobila hrskaviju koricu). Peci oko 40 minuta
  5. Ostaviti da se ohladi pre secenja da se ne bi raspadalastrudla 3
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s